Dr. Szentmiklóssy Margit

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6.
(A Széll Kálmán téri metró és a 4-es 6-os és 17-es villamos közelében.)
+36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu | Kapcsolat: Keressen bizalommal!

A Képmás magazin online oldalán megjelent cikk:
"Ma már nem félnek a hipnózistól az emberek"


Elérhetőségeim:

+36 1 316 3009
(10 és 20 óra között)
1024 Budapest,
Keleti Károly u. 6.

Keressen
bizalommal!

 

"Te magad légy a változás, amelyet látni szeretnél a világban!"
(Mahatma Gandhi)

Specifikus fóbiák

Gyakran fordul elő, hogy valamely személy, bármely számára jellemző tárgytól, jelenségtől, vagy különböző helyzetektől irracionálisan nagyon fél. Félelmét önmaga sem érti és érdemlegesen nem tudja megmagyarázni miért is van, honnan is eredhet. Nagyon gyakori a póktól, kígyótól, békától, vagy a sötétségtől, villámlástól való  félelem. Sok más, számtalan tárgya  lehet a félelemnek. Szinte minden tárgyhoz, jelenséghez és helyzethez fűződhetik rendszeres, már fóbiává rögzült, fóbiának  nevezhető félelem. Akkor fordul elő, váltódik ki, ha a személy számára valótlan, ijesztő, iszonyú, rémisztő következményeket képzel el , jósol be magának! Arra gondol, azt hiszi , hogyha félelme tárgyával találkozik, valami rettenetes, kibirhatatlan, káros, hátrányos  dolog fog történni vele, amellyel szemben nem tud, képtelen védekezni, hogy megvédhesse magát. Mivel ezeknek a személyeknek már van tapasztalatuk arról, mitől is félnek, így általában elkerülik azokat a tárgyakat, jelenségeket, eseményeket , helyzeteket , amelyek félelmet okoznak, váltanak ki belőlük. Emiatt az elkerülő magatartásuk miatt különböző más problémáik keletkezhetnek aztán.

Különböző kellemetlen testi reakciók és magatartásformák társulhatnak a specifikus fóbiákhoz.

Természetesen jól kezelhetők és megszüntethetők ezek a fóbiák.

A klinikai szakpszichoterapeuta segítségével megismerik a félelmek okát, körülményeit és kellő időráfordítással feloldják a félelmet. Kognitív-viselkedés, -magatartás terápiás, -hipnózisban terápiás , relaxációs és szimbólumterápiás, -integratív terápiás  módszerekkel hatékony segítség lehetséges.  

Érdemes időben szakemberhez fordulni ebben a problémás helyzetben is. Jó dolog kelő időben megszabadulni ettől a nehézségtől,hogy félelemmentesen , egészségesen lehessen élni, dolgozni, kapcsolatokat kialakítani az élet minden területén.