Dr. Szentmiklóssy Margit

Pszichológus. Segítő beszélgetés. Problémamegoldás. Konzultáció.
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6.
(A Széll Kálmán téri metró és a 4-es 6-os és 17-es villamos közelében.)
+36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu | Kapcsolat: Keressen bizalommal!

A Dívány online oldalán oldalán megjelent cikk:
"Így működik valójában a hipnózis"


A Képmás magazin online oldalán megjelent cikk:
"Ma már nem félnek a hipnózistól az emberek"


Elérhetőségeim:

+36 1 316 3009
(10 és 20 óra között)
1024 Budapest,
Keleti Károly u. 6.

Keressen
bizalommal!

 

"Te magad légy a változás, amelyet látni szeretnél a világban!"
(Mahatma Gandhi)

Mindfulness

Ez a tudatos jelenléten, vagy éber figyelem módszerén alapuló pszichoterápia a kognitív terápiák 3. új hullámába tartozik.

A minden pillanatban jelenlevő ítéletmentes tudatosság, a figyelem gyakorlásának specifikus módja, amely a jelen pillanatra vonatkozik és annyira mentes a reaktivitástól, az ítélkezéstől, s annyira nyitott, amennyire csak lehetséges.

Kabat-Zinn szerint nem szükséges hozzá spirituális hozzáállás, noha a buddhizmusban gyökerezik. A belső figyelem elmélyíti a koncentrációt a meditáció irányába. A szenvedés enyhül a belső állapot figyelésén keresztül és elszakad a vágyaktól a személy. –A keresztény hagyományban is nagyon erős a belső figyelés (Istenre). A szemlélődő, kontemplatív szerzetesek a 6. sz.-tól gyakorolják, élik ezt. A tudatos jelenlét meditáció = tudatos figyelem mi vagyunk, -a Self, Selbst (önmagunk, legmélyebb énünk, valónk megközelítő stb.) megélése az adott pillanatban. Életünk csak a jelen pillanatban zajlik. Ha csak a múlttal, vagy a jövővel vagyunk elfoglalva, miatta elmulasztjuk a jelen pillanatait, akkor tulajdonképpen saját életünk apró kis darabkáit veszítjük el. Pedig ez az egyedül rendelkezésre álló idő. Csak a jelenben tudunk élni, érezni, szeretni, fejlődni és növekedni. Eredendően meditációs technika, amit a pozitív pszichológia beemelt repertoárjába a buddhizmusból.

A tudatos jelenlét kizárja a rágódást, a múltba való elmerülést, a jövővel való aggodalmaskodást, -elfogadást, elengedést teremt, egészségvédő tényező. A tudatos jelenlét együttjár az optimizmussal,, kiegyensúlyozott emocionalitással, hangulattal, a pszichés jólléttel! Csökkenti az elkerülést, növeli a feszültségtűrés képességét, emocionális,érzelmi tudatossághoz vezet.

Alkalmazási területei: krónikus fájdalom, szorongás, traumák, súlyos depresszió, daganatos betegségek kezelése része, erősíti az immunrendszert a megváltozott biokémiai- fizikai,folyamatok által,- szabályozza a vérnyomást, szívritmust, -csökkenti a koleszterin és cukor szintet, jótékony hatású minden pszichoszomatikus panaszra. –Fejleszti az önismeretet, személyiséget, képességeket, kapcsolatokat! ( P.F.D.)